Photokina 2008 tisdag

Igår blev det inget skrivet. Körde en hård dag på mässgolvet för att beta av ett gäng montrar. Det var ganska lugnt med folk, men så är det ju ofta på mässor. Så den rapporten kommer nu

HP-presskonferens

HP och Nikon har inlett ett partnerskap. Det är svårt att se vad det i praktiken innebär mer än ren PR. Eftersom Nikon inte gör egna skrivare så är den här typen av allians ganska logisk. HP har även inlett partnerskap med Blurb (self publishing och fotoböcker) som innebär att Blurb bara kommer atta använda HP-Indigo för sin produktion.

HP lanserar nya skrivare både för konsument och proffs. Verkar inte vara några större revolutioner utan mest uppgraderingar.

Jag passade på att fråga om inte deras stora kunder känner att deras leverantör konkurrerar med dem i med att HP äger Snapfish som ju har en väldigt aggressiv prisbild. Men de menar på att de inte konkurrerar då Snapfish är riktar sig till konsument och HP indigo till tryckerier. Fast det är ju det som är poängen då ju tryckerier som satsat på foto riktar sig till just konsument. Ett bättre argument som kom är att Snapfish inte har egen produktion utan köper detta av just tryckerier med HP-Indigo.

Epson

Epson släpper efterföljare till Stylus Pro 7800 och 9800. De nya heter 7900 och 9900. De har ny pappersmatning som är lättare att ladda. När du byter media märker den rulen med en streckkod för att hålla reda på hur mycket som är kvar på rullen (HP har haft motsvarande ett antal år). Avskärare är en rullande trissa, det gör att den kan skära snabbare samt även klara kanvas. Men det bästa – de har tagit fram en automatisk kallibrator. Det är en tillsats som innehåller en X-rite DTP20 och en ”hårtork”. Om det funkar så är det perfekt för att automatiskt linjärisera och kalibrera skrivare.

Hasselblad
Hasselblad har flera nyheter. Men  den största tycker jag är deras bälgtillsats som ger tilt-shift möjlighet. Efterlängtat för de som fotograferar arkitektur och produkter. Eftersom flyttas fram krävs linser i tillsattsten, dett gär att den även ger 1.5 gg brännviddsförlängning. Lite tråkigt för arkitekturfotografer, men jag tror den kommer bli populär. De springer även vidare i megapixelracet – nu släpper de ett bakstycke med 50 megapixel och om i början av 2009 kommer de med ett 60 megapixel backstycke. Det samma kommer ifrån konkurrenterna. På just mellanformat finns det fortfarande en nytta med att höja upplösningen. Men enligt gänget i Hasselblads monter så är 31-megapixel storsäljaren – mycket pga det attraktiva priset.

Adobe
Det var bra tryck i Adobes monter. Många vill se nyheterna i CS4. Får skaffa en beta när jag kommer hem. Du hittar en lista över de största nyheterna i CS4 här.

Profoto
Profoto släpper en helt ny blixtgenerator – Pro8 – för den seriöse fotografen. De har även tagit fram en ny radiostyrning av blixtar och kameror. Den var väldigt smidig jämfört med Pocketwizard. Den kan båda användas för synkronisering av blixtar samt för att styra effekt, tända släcka huvuden mm.

Panasonic
Panasnic och Olympus har tagit fram ett nytt system – micro four thirds – men det är bara Panasonic som har en färdig kamera att visa – Lumix G1. Det är ett systemkamerakoncept där de ersätter spegeleflexsökaren (optisk sökare) med videosökare. För att vara videosökare är den bra, men det är en bit kvar för att kunna jämföra sig med en optisk sökare. Framförallt när det gäller fokusering. Den är nog ingen riktig konkurrent till övriga digitala systemkameror. Men däremot är den intressant för den som vill ha en riktigt bra kompaktkamera. men 14-45 mm zoom monterad är den tillräckligt liten för att gå ner i en stor jackficka. Eftersom sensorn är många gånger större än hos vanliga kompakter så kommer det att fungera mycket bättre i svagt ljus. Frågan är om inte priset då är lite för högt – 8000 kr för kamera med ett objektiv.

2 kommentarer

Under foto, fotografi

2 svar till “Photokina 2008 tisdag

 1. Hallå! Kikar in här flera gånger om dagen och undrade om du kunde hjälp mig med denna fråga då jag tycker du tar underbara bilder. ; Vet nu vad man ska tänka på om man vill köpa en systemkamera ( nikon eller canon) som inte ska vara specialliserad på porträtt och liknande utan mer som en vanligt kompaktkamera fast såklart mycket mycket finare bilder och att man såklart kan ta bra bilder med. Runt 4000-7000 kr. Är det objektivet man ska tänka på? Eller modellen? Vet ingenting, tacksam för svar! 🙂 Kram.

 2. Ofta sälja systemkameror i paket med ett enklare zoom-objektiv. För att få ner priset på paketet så är i regel det medföljande objektivet mycket sämre än själva kameran. Men en av de stora föredelarna med just systemkameran är att objektivet är utbytbart. Bra objektiv gör stor skillnad, men de är dyra, ofta dyrare än själva kamerahuset.
  Så mitt råd i din situation är – köp ett startpaket med en hyffsad kamera. Börja med att använda det medföljande objektivet och när du får råd så byter du det mot ett bättre.
  Många nybörjare vill gärna köpa långa teleobjektiv för att kunna foto på lång håll. Men mitt tips är att se till att ha en kort bra vidvinkel till kort telezoom, det är mycket mera användbart.
  Köp gärna till ett extra batteri och ett rejält minneskort (minst 2Gb) så du inte behöver snåla med fotograferande.
  Men viktigast av allt – det ska vara en kamera som du vill, vågar och orkar ha med dig. En kamera som bara ligger hemma för att den är för fin/dyr för att ha med gör ingen nytta.
  Kram

  PS Kollade in din blogg – kul läsning. Ser att du poserar med en Canon 400D, det är en helt ok kamera. Lyckat till med fotograferandet DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s