Om pennan är mäktigare än svärdet

– så kan en teckning vara explosivare än en granat och ett fotografi som en atombomb.

Hittade ett gammat inlägg som aldrig blivit publicerat – men apropå debatter kring utställningar så är det lika bra att lägga ut det oxå…

Jag tycker att Lars Vilks har rätt att både ställa ut och publicera sina bilder av Mohammed som rondellhund. Yttrandefrihet och tryckfrihet är två av demokratins grundbultar. Det känns otroligt frustrerande att en majoritet av våra folkvalda riksdagsmän och kvinnor kan tänka sig att begränsa våra demokratiska rättigheter. När det gäller publiceringen av de danska Mohammed-teckningarna så tykcer jag att det åtminstone var rätt att göra den första publiceringen. Men jag är tveksam till om det var nödvändigt att alla de andra tidningarna skulle följa efter – bara för att visa att de min sann oxå vågade. Varför hälla bensin på en brasa som redan brinner. Om man redan nått målet att få igång en debatt så blir ju i regel inte debatten bättre bara för att man mal på med samma argument.

Problemet med Lars Vilks teckning – åtminstone i mina ögon – är att det enda den tillför är tändvätska på den brasa som nu äntligen hade börjat falna. Jag vet inte om detta var hans syfte – jag har åtminstone inte uppfattat något annat budskap.

Hero or pain - Boy playing with gun at war memorial

The pen is mightier than the sword [Edward Bulwer-Lytton] – är ett klassiskt ordspråk, ofta citerad i texter som syftar till att en debattörs text kan ha mycket större makt och inflytande än våld. I många fall är det nog oxå sant.

Men om man vill ha riktig sprängkraft i sitt budskap ska man använda en bild. En bild går rakt in i hjärtat på ett annat sätt en en text. Jag misstänker att det har att göra med att den kan tala till primitivare delar av vår hjärna. Människan kunde ju rita långt innan vi uppfann skriftspråket. Sett har vi ju gjort långt innan vi kunde tala. En bra bild har större trovärdighet än en text. Det är ju enklare att ljuga i text än i bild.

Med jämna mellanrum kommer det ut böcker eller artiklar om bilder som förändrade historien. Vem kommer inte ihåg Eddie Adams bild från Vietnamkriget där en polischef kallblodigt avrättar en krigsfånge på en öppen gata. Eller Stuart Franklins bild av en ensam man som ställer sig framför en kolonn med stridsvagnar på Himmelska Fridens torg.

Lämna en kommentar

Under bild, bildpolicy, etik, fotopolicy, photography

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s