I stort sett alla digitalkameror inklusive kameror i mobiltelefoner lagrar information om hur bilden är tagen – så kallad EXIF metadata. Det innehåller information om exponeringstid, objektiv och när bilden togs. Hur mycket data som lagras varierar mellan olika kameramodeller. Många kamerafabrikanter bäddar även in privat extrainformation utöver det som ingår i standarden.
För det mesta är EXIF informationen nyttig. Den användas av fotolaboratorier och bildbehandlingsprogram för att veta hur bilden kan förbättras. Om du kopplar en fotoskrivare direkt till kameran (via PictBridge) använder skrivaren EXIF-data för att förbättra bilden. EXIF-informationen är också en guldgruva för den som vill bli en bättre fotograf – det går ju i efterhand att se hur bilden togs.
Men ibland kan denna information lämna obehagliga spår om ditt privatliv eller eventuella brott. Några dagar innan Harry Potterboken skulle släppas dök det upp bilder med hela bokens innehåll (Harry Potter and the Leaked Pages – Times 18:e juli 2007). Någon hade fotograferat av varenda sida och publicerat bilderna på Pirate bay. Vad fotografen inte tänkte på var att dessa jpeg-filer innehåll kamerans fabrik, modell och serienummer (Digital DNA could finger Harry Potter leaker – Times online 19:e juli 2007). Så det gör att det i teorin möjligt att binda den aktuella personen vid brottet. Normalt registrerar inte Canon vem som köpt en viss kamera. Men i samband med service lagras vem som äger den aktuella kamera, det kan även ske om ägaren väljer att registrera sin kamera. Om man som ägare till en Nikon kamera vill komma åt uppdateringar måste man t.ex. först registrera sin kamera hos dem. Men enligt en intervju som Amateur Photographer gjort med Vic Solomon på Canon UK så lämnar de inte ut vem som äger en specifik kamera, det är mot deras policy.
Du kan läsa en lång diskussion om på Dpreview om den aktuella kamerans EXIF-data
EXIF-data innehåller även en tumnagel av bilden. Om ändrar bilden med Photoshop eller liknande är det inte säkert att tumnagelbilden uppdateras – den kan fortfarande visa ursprungsbilden. Så om du beskär bort en del av bilden något som inte ska synas så kan det fortfarande finnas spår av detta i bilden. Detta fick tv-reporten Cat Schwartz alias Hitechmommy erfara. Hon hade publicerad hårt beskurna bilder av sig själv på sin blogg. Någon nyfiken upptäckte dock att den ursprungliga bilden var betydligt mer spännande – det var nakenbilder av fröken Schwartz. Det faktum att Cat Schwartz var något av en ikon bland många datanördar – hon var tidigare teknikreporter på TechTV – gjorde att nyheten spred sig snabbt. Du kan läsa mer på AllYourTV
Nu kanske du undrar hur man gör om man vill bli av med EXIF-informationen. Det är enkelt – det räcker med att använda Photoshops spara för webb kommando. Men samtidigt vill jag påpeka att du normalt bör låta denna information vara kvar. Den är som sagt för det mesta till mer nytta en skada.