MNAF – Museo Nazionale Alinari della Fotografia i Florens

MNAF fasad en regnig dag

Jag har just besökt nationella fotomuseet i Florens (MNAF). De har en utställning om fotografins historia. Efter att ha tittat på fantastiska fotografier från 1840 och fram till modern historia kan man inte bli annat än ödmjuk. Många av dessa tidiga bilder från mitten av 1800-talet är helt otroliga. Med dagens mått känns många av dem kanske lite stela, men det är ju inte så konstigt med tanke på vilka exponeringstider de hade. När det gäller komposition är de i många fall mästerverk. Det syns tydligt att många av de tidiga fotograferna var skolade konstnärer.

Jag hade egentligen tänkt vänta lite med att besöka fotomuseet – det ligger nämligen bara ett kvarter från mitt hotell. Men en regnskur ändrade mina planer. Men jag vill påstå att ett besök är obligatoriskt för alla som har det minsta fotointresse.

Just Florens är en viktig plats i fotohistorien och det är ingen slump att det finns stora fotoskatter här. Kring 1860-talet började många fotografer fånga turistmotiv. Just denna ty av bilder var lukrativa och förhållandevis enkla att ta (byggnader och vyer går ju bra att ta även med långa exponeringstider). Dessa användes sedan i bildspel om ”exotiska platser”. Just Florens var ett populärt turistmål – just för sina stora konstskatter. Fratelli Alinari startade år 1885 en typ av bildbyrå,  som sålde denna typ av bilder. Det anses vara världens äldsta bildbyrå och en är fortfarande verksam. Många av museets bilder kommer från bildbyråns samlingar.
Så om du är i Florens – missa inte detta museum. Tyvärr får man inte fotografera i museet – så du får nöja dig med en regnig vy av utsidan.

Lämna en kommentar

Under bild, bildarkiv, foto, fotografi, photography, resa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s