Talande kameror

I dagens DN hittar man artikeln Talande kameror stoppar klottrare . Den beskriver hur man på prov kopplat högtalare till övervakningskameror. När operatören på övervakningscentralen ser någon klottra eller begå andra brott kan han skrika till förövaren via högtalaren. Detta är säkert en listig lösning som kan stoppa brott redan innan de sker.

Är detta bra eller dåligt? Personligen tycker jag det är obehagligt nog med det växande övervakningssamhället. Det är illa nog med att storebror ständigt ser – kameror som talar känns som en dålig profetsia ur Orvels 1984 . Även om jag i grunden vill ha ett tryggare samhälle utan klotter och våld så får detta inte ske till vilket pris som helst.

Undrar när någon listig tillverkare kommer på att man kan ha trådlös sändare till alla kameror och låta storebror granska alla dina bilder. Om bilden anses brottslig raderas den direkt och böter 2000:- dras automatisk från ditt konto. Ett sådant system skull ju bli perfekt för att stoppa barnporr 🙂

Nu kommer snart standardkommentaren  ”den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta”. Men efter att nyligen ha läst Kristoffer Gunnartz bok Välkommen till övervakningssamhället har man inte så stort förtroende för de som ska hantera denna typ av övervakningssystem.

Vad ska man då göra åt klotter och vandalisering? Det som saknas är fler arga gubbar och tanter som vågar säga ifrån när någon beter sig illa. Goda samhällsmedborgare som vågar säga ifrån och sätta gränser. Anonyma skrik från övervakningskameror kommer bara ge vandalerna större lust att ”lura systemet”.

Andra som skrivit om denna artikel:

http://www.borjefrylmark.se/ocensurerat/2007/04/04/storebror-skaller-ut-dig

http://elmirak.blogspot.com/2007/04/storebror.html

Lämna en kommentar

Under Diverse, etik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s