När gjorde du backup på dina bilder?

Krossad filmrulle, backup av bilderJust nu är vårt hem ett kaos, det där som bara händer andra har just hänt oss. Köksavloppet i huset hade täppt igen, och eftersom vi bor i bottenvåningen fick vi plötsligt alla grannarnas diskvatten över hela vårt kök. Stinkande brunt vatten forsade ut ur vasken och ut över hela köksgolvet.
I fredags kom hantverkarna och rev ut köksgolvet. I väntan på att köket ska torka har vi allt som normalt finns i skåp och lådor utspritt över hela lägenheten. Skitjobbigt! Fast om jag ska vara ärlig så har vi klarat oss ganska väl. Hade jag inte kommit hem i hyfsad tid den där lördagseftermiddagen kunde vi lika gärna ha haft vatten över hela lägenheten, köksgolvet ligger högre än de andra golven.

Vad har detta nu med backup på bilder att göra? Den här typen av händelser är nyttiga väckarklockor. Alla de där sakerna som är osannolika och bara händer andra kan hända dig själv. Men vissa saker är lättare att säkra än andra. Bilder har av tradition varit svårt att skydda. Många har blivit av med familjalbum och resminnen i samband med bränder, inbrott och översvämningar. Men med dagens digitala bilder finns det även nya hot i form av diskkrascher, virus och allmän klantighet. Samtidigt har det aldrig varit enklare att skapa extra kopior av sina bilder. Därför tänker jag bjuda på några enkla tips på hur du enkelt kan ta backup av datafiler i allmänhet och bildfiler i synnerhet.

Backup via internet
Om du inte har så stora datamängder kan du backa upp med hjälp av olika webbtjänster. En av de billigaste lösningarna för bilder är Google Picasa. Där kan du gratis lagra 250 Mb med bilder, för 25$ / år kan du lagra upp till 6 Gb. Flera bredbandsleverantörer har erbjudande om webbdisk. Flickr är en annan intressant tjänst. De har inget tak på hur mycket du får lagra, bara på hur mycket du får ladda upp per månad. Men du kan köpa till obegränsad uppladdning för 25$ / år (max 10 Mb / bild).

Backup på CD eller DVD
Att bränna bilder på CD eller DVD har en stor fördel. De kan inte skrivas över vilket gör att du får en kopia som är ”fryst vid ett visst tillfälle”. Detta är bra om du råkar ut för virus eller annat som förstör dina filer. Risken är ju att smittan annars även finns i din backup. Det är dock mycket diskussion om livslängden på CD och DVD. Läs mer på Är dina skivor säkra?

Backup på disk
Lagring på hårddisk är idag nästan löjligt billigt. Det är nästan omöjligt att köpa en disk på under 40 Gb. För drygt 4000 kr kan du få en lösa USB-ansluten disk på 1 Tb (motsvarar nästan 1 miljon disketter), och då får du även med ett enkelt backupprogram.
Tänk på att RAID inte är samma som backup. RAID skyddar bara mot diskkrasch.

Skaffa en rutin
Det viktigaste är inte valet av media. Det viktigaste är att du regelbundet gör backup samt att du lagrar denna utanför ditt hem / företag. Den behöver inte ligga i ett bankfack. Det viktiga är att det inte i samma hus som originalet. Då är du skyddad mot brand, vattenskador och stöld. Finns det i samma hus är du egentligen bara skyddad mot klantighet och diskkrasch.

Jag kommer att återkomma med mer om bildlagring…

Lämna en kommentar

Under bild, data, foto, fotografi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s